Vandens kokybę vertiname pagal fizines ir chemines vandens savybes. Grynas vanduo, atitinkantis cheminę formulę H2O gamtoje nesutinkamas. Vanduo yra universalus tirpiklis, todėl į jo sudėtį įsilieja daugybė suspensijų bei tirpių medžiagų. Nuo jų kiekio, pobūdžio ir tarpusavio sąveikos priklauso vandens panaudojimo galimybės, ekonominė nauda, patogumas bei pasitenkinimas.
Pastebėjote, kad vanduo turi metalo skonį, supuvusio kiaušinio kvapą arba palieka dėmes? Gali būti kad pagrįstai suabejojote jo kokybe. Pastebėję vieną ar keletą neįprastų vandens požymių, ar tiesiog norėdami pasitikrinti, kreipkitės į Pribus specialistus. Mes padėsime identifikuoti galimas vandens problemas, patarsime kokius konkrečius vandens tyrimus tikslinga atlikti, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Pagrindinės fizinės vandens savybės

Vandens drumstumas. Vanduo apniukęs rūku, pastebite smėlio ar purvo dalelių – tai lemia organiniai ir neorganiniai junginiai ir suspencijos: molio ir dumblo molekulės, geležies hidroksidai, humuso junginių manganas. Daugeliui žmonių vandens drumstumas svarbus dėl vizualinių ir estetinių pojūčių, nuosėdas sunku išskalauti iš skalbinių, jos nemalonios prausiantis duše ir erzina prileidus vonią vandens. Techniniu aspektu vandens drumzlės nepageidaujamos nes užkemša vamzdžius ir kanalizaciją, mažina vožtuvų, sklendžių ir tarpinių tarnavimo laiką. Tiek naudojant gręžinį, tiek ir vandentiekio vandenį, yra didelė tikimybė, kad laikas nuo laiko pastebite jog vanduo būna apniukęs, neskaidrus. Yra keletas būdų ir kelios grupės įrenginių, filtruojančių drumstą vandenį. Mes padėsime nuspręsti ar jums reikalingas nuosėdų filtras, ir jeigu taip – padėsime pasirinkti tinkamiausią.

Vandens spalva. Natūralus vanduo, priklausomai nuo ištirpusių medžiagų, atviruose vandens telkiniuose Lietuvoje dažniausiai yra žalsvai gelsvo atspalvio.

Vandens kvapas ir skonis kinta dėl organinių ir neorganinių medžiagų, augalinės ir gyvulinės kilmės medžiagų puvimo produktų ir aštraus kvapo dujų.

Vandens temperatūra yra svarbus kriterijus vertinant vandenyje vykstančius procesus. Temperatūra įtakoja medžiagų tirpumą, tarkim kylant temperatūrai druskų tirpumas didėja, o dujų – mažėja. Taip pat temperatūra yra svarbus faktorius mikrobiologinės taršos procese.

Daugiau apie chemines vandens savybes skaitykite “Pagrindinės cheminės vandens savybės“